відворот


відворот
-- відступлення [VI]

Толковый украинский словарь. 2014.

Смотреть что такое "відворот" в других словарях:

  • відворот — одворо/т, відворі/т, ро/ту, ч. 1) діал. Відступ, відхід. 2) заст. За повір ям – викликання за допомогою чарів почуття неприязні, огиди до когось, а також зілля, яке використовується для цього. 3) рідко. Те саме, що закот …   Український тлумачний словник

  • відворот — іменник чоловічого роду …   Орфографічний словник української мови

  • відворіт — див. відворот …   Український тлумачний словник

  • одворот — див. відворот …   Український тлумачний словник

  • Алкестида — (грч Alkestis) мит во старогрчката митологија жена на кралот Адмет која се согласила да умре место него (а никој од другите роднини не сакал да го стори тоа), непосредно по нејзината смрт на дворот на Адмет пристигнал Херкул и ја извел Алкестида… …   Macedonian dictionary

  • Мерлин — (анг. Merlin) мит. во старобританските приказни: познат волшебник на дворот на кралот Артур …   Macedonian dictionary

  • Фронда — (фр. Fronde) партија на политичките незадоволници во Франција која во времето на малолетноста на Луј XIV била против дворот и против апсолутистичкото владеење на кардиналот Мазарен, а во периодот 1648 1654 година предизвикала големи немири во… …   Macedonian dictionary

  • маршал — (гер. Marschal) 1. првобитно: надзорник на штала, коњушар 2. подоцна: врховен надзорник на војската и на дворот на некои владетели: 3. денес: највисок офицерски чин во армиите на некои земји …   Macedonian dictionary

  • мерлин — (анг. Merlin) мит. во старобританските приказни: познат волшебник на дворот на кралот Артур …   Macedonian dictionary

  • хилијарх — (грч. chilioi, archo владее) 1. кај старите Грци и старите Македонци: заповедник на одред од 1. 000 војници 2. кај Персијците: назив за висока личност на дворот …   Macedonian dictionary


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.